تاریخچه سرطان
میتوان گفت تاریخچه سرطان به دیرینگی تاریخ مدنیت بشری است.دانشمندان و پزشکان متعددی در طول تاریخ بشری ،زحمات زیادی را برای شناخت ، تشخیص و درمان این بیماری متحمل شده اند.تصاویر موجود در مقبره های مصریان باستان افرادی را نشان می دهند که در بدنشان تومور وجود داشته است.دایناسورها از موجوداتی بوده اند که سرطان وجود توده ها و تومورها در خرس های غار نشین عصر یخ و در مومیایی مصری وجود دارد.
از حدود شش قرن پیش از میلاد مسیح ، از سرطان بیشتر سخن گفته می شده ولی تا قبل از قرن نوزده اطلاعات کمی از علل بروز و راه های تشخیص این بیماری وجود داشت.تا آن زمان ، سرطان را در زنان شایع تر می دانستند و حتی واژه سرطان از تظاهرات Crablike سرطان سینه گرفته شده است.کلمه یونانی carcinos به معنی سرطان یا crab است . بقراط از اولین دانشمندانی است که گزارش های جامع تری داده و سرطان را ناشی از تجمع صفرای سیاه دانسته است.
تا بیش از پیشرفت های عامی جدید ، تومورهای قابل مشاهده را به روش جراحی و یا سوزاندن معالجه می کردند ، اما در مورد تومورهای داخلی بدن اقدامی انجام می شد و از معجون ها و اکسیر ها برای درمان آنها استفاده می کردند . طب بقراطی از تئوری هومورال و پزشک رومی به نام Calen در قرن دوم بعد از میلاد آن را تدوین نمود.
تا 1500 سال تئوری التهابی مورد نظر قرار داشت. بعدها یک آناتومیست فرانسوی به نام xovier تئوری رشد غیر منظم و زیاد بافت سلولی را که ایجاد سرطان می کند ، مطرح کرد. در سال 1830 میلادی ا اختراع میکروسکوپ و کشف و اجرای سلولی ، دانشمندان سلول را به عنوان عامل اصلی بافت سرطانی شناسایی کردند.
در سال1880 میلادی یک جراحی به عنوان معالجه سرطان برای رییس جمهور وقت آمریکا به صورت محرمانه انجام شد و در سال 1894 برای اولین بار تلاش های Mary Laskey برای ایجاد سازمان مبارزه با سرطان و ایجاد مراکز تحقیقات سرطان در آمریکا به ثمر رسید و بودجه آن نیز آن نیز تصویب شد.
در سال 1970 میلادی به دنبال مرگ یک هنر پیشه معروف آمریکایی که به علت ریه و به دلیل مصرف زیاد دخانیات رخ داد، چند سال مبارزه شدیدی علیه مصرف دخانیات در این کشور جریان یافت و سر انجام در 1997 منجر به محکوم شدن تولید کنندگان سیگار شد.خوشبختانه از آن زمان به جای تبلیغ برای مصرف سگار ، تبلیغات علیه مصرف آن در همه کشور ها رایج شده است.
در این سالها پیشرفت های نوینی برای شناخت زود هنگم سرطان ها ، آزمایشات تحقیقی و هم چنین درمانهای جدید ، ژن درمانی ، شناخت ژن های معیوب ایجاد کننده سرطان ، آنتی بادی های ضد تومور ها و ده ها روش جدید در درمان سرطان ، این بیماری را به عنوان یک بیمار قابل درمان مطرح نوموده است.
از طرفی ، با توجه به سیر صعودی ابتلا به سرطان در همه کشور ها و از جمله در کشور ایران ، و از آنجا که سرطان از شایع ترین علت مرگ و میر بشر محسوب می شود و در ایران نیز بعد از بیماری های قلبی ، عروقی ، حوادث و سوانح سومین علت مرگ و میر است ، ضروری است اقدامات جدیدی تری در زمینه تشخیص ، ثبت و گزارش موارد بیماری توسط مراکز ذیربط انجام شود تا بتوانیم در تشخیص و درمان به موقع این بیماری اقدامات موثری انجام دهیم.
آدرس مطب : 1
تلفن : 1 - 1